Kyyn rauhoittaminen muualla kuin pihapiirissä

2016 kiinnostavia ja opetuksellisia päiviä matelijoiden ja sammakoiden maailmassa!

08.12.2015 21:28

Nyt voi kysellä vuodeksi 2016 koulutuspäiviä (esim. eläintenhoito-oppilaitokset) tai vaikkapa kevyempiä ”Opi tuntemaan matelija tai sammakko” päiviä, jotka soveltuvat hyvin nuoremmille luonnosta ja eläimistä kiinnostuneille kuten koulujen ala- tai yläasteille.

Koulutuspäivillä eläinalan opetuksessa käsitellään laajasti vaihtolämpöiset eläimet, myös selkärangattomat. Tieteellinen luokittelu, lajien tunnistaminen, luonnollinen elinympäristö, suojeluntarve luonnossa ja muuttuvassa maailmassamme sekä tietenkin eläinten hyvinvointi terraario/tarhaoloissa ja jos tilat/aika antaa myöten, myös matelijoiden ja sammakkoeläinten oikeanlainen käsittely sekä siihen tarvittavat apuvälineet käytännössä sisältäen elävän käärmeen tai liskon siirron opettelun (myös tarvittaessa myrkkykäärmeet käsitellään samalla teoriassa joista myös yli 20 vuoden kokemus). Käytännön opetus on erikseen sovittaessa. Koulutuksen hinta määräytyy ajan ja matkakorvausten kautta.

Kevyemmissä ”Opi tuntemaan matelija tai sammakko” -tapahtumissa on myös eläimiä mukana ja voit päästä halutessasi koskemaan käärmeeseen tai vaikkapa kuuntelemaan millaista meteliä etelä-afrikkalainen sammakkokuoro pitää öisin verrattuna suomalaiseen sammakkoon! Kuulet myös jännittäviä seikkailuja siitä mitä Afrikan tutkimuksissamme voi tapahtua sammakkoja valokuvatessa virtahevon mailla, kuinka käärme putoaa katosta vuoteeseen yöllä tai kuinka Kalaharin autiomaassa telttaillessa hiekka sananmukaisesti kuhisee skorpioneja! Käsittelemme yhdessä myös hauskalla tavalla mitä ne matelijat tai sammakot oikein puuhaa luonnossamme ja miksi ne ovat yhtä tärkeitä luonnollemme ja myös meille ihmisille siellä pelloilla kuin muutkin eläimemme. Opimme myös tunnistamaan kotimaamme matelijat ja sammakot osiolla ”Tunne kyysi!” sekä puhumme kyyn elämästä, ainoan myrkkykäärmeemme tarpeellisuudesta ja kuinka sitä tulee myös varoa pihallemme ja metsissä. Tästä kokonaisuudesta on saatavissa myös todistus, ”Käärmetiedon todistus”, josta alla esimerkki eräästä ympäristökoulusta jollaisen lapset saivat muistoksi. Tapahtuman pitämiseen minulle ei ole erillistä tuntiveloitusta, ainoastaan matkakorvaus.

 

Olen vuosittain luennoinut mm. Helsingin yliopiston Eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Biotieteiden laitoksen opiskelijoille kuin myös eläintenhoidon opiskelijoille eri oppilaitoksissa (suomeksi ja englanniksi). Olen lukuisia matelija- ja sammakkopäiviä järjestänyt matelijoideni kanssa päiväkoti-ikäisistä ala- ja yläasteen koululaisille, ulkoilma-tapahtumiin toripäivillä aina Helsingin Q-teatterin koomikkoiltaan vuodesta 1994 lähtien. Viimeisin tapahtuma oli usean luennon sarja Lemmikkimessujen eri lavoilla Helsingin messukeskuksessa joista nähtävissä videoinnit mm. täällä 

https://www.youtube.com/watch?v=C3KOViDUon8 sekä 

https://www.youtube.com/watch?v=Wusqr8GqLNk

myös esimerkkinä Maaseudun Tulevaisuuden laajan haastattelun tehty video kyyn suojelusta https://www.youtube.com/watch?v=f_81toJd7aY

 

Tapahtumista saatu korvaus käytetään kyyn suojeluhankkeen hyväksi Suomessa sekä, Etelä-Afrikan afromontaanimetsien suojelutyön hankkeen jatkamiseksi jotta luonnon monimuotoisuus saadaan turvattu maailmassamme.

 

Timo Paasikunnas

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton asiantuntijakomissioiden jäsen (sammakkoeläimet/kyyt/kilpikonnat)

Eläintenhoitaja Korkeasaaren eläintarha

Hommansbyntie 95

07870 Skinnarby

kyynsuojelu@outlook.com

Hakusivu

Yhteystiedot

Kyyn rauhoittaminen Suomessa